Pomiń nawigację

Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II – Żywność wysokiej jakości. Premiera wyników badań I edycji – 2021

14
grudnia

O wydarzeniu

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Okrągły stół” skierowane do przedsiębiorców, pracowników, organizacji przedsiębiorców, przedstawicieli instytucji edukacyjnych (szkół, uczelni, firm szkoleniowych), instytucji rynku pracy, administracji publicznej oraz ekspertów i analityków związanych z branżą żywności wysokiej jakości.

Spotkanie było okazją do zaprezentowania wyników pierwszej edycji badań Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II – żywność wysokiej jakości realizowanego przez PARP we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji Sektora Żywności Wysokiej Jakości. Wspólnie z zaproszonymi ekspertami dyskutowaliśmy w szczególności nt.:

  • zapotrzebowania na zawody rzemieślnicze oraz stanowiska związane z innowacyjnością i R&D
  • przygotowania systemu edukacji na nowe wyzwania
  • wpływu trendów  gospodarczych, technologicznych i społecznych na branżę
  • scenariuszy rozwoju branży

Zapraszamy do zapoznania się z Raportem Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego – branża żywności wysokiej jakości oraz Broszurą – BBKL Branża żywność wysokiej jakości z wybranymi wynikami badania.

Zobacz pozostałe wydarzenia w projekcie

Termin

14.12.2021 10:00 - 12:20

Miejsce

Online Zobacz mapę

Rodzaj wydarzenia

Webinarium

Tematyka

Rozwój kompetencji BKL

Udostępnij

Prelegenci

Prelegenci

Anna Tarnawa Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
Paulina Zadura Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
Monika Dawid-Sawicka Ekspertka rynku pracy
Dorota Micek Centrum Ewaluacji i Analiz Polityk Publicznych UJ
Adriana Skorupska Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
Andrzej Gantner Polska Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców
Jacek Czarnecki Nestlé Polska
Małgorzata Leszczyńska Ośrodek Ewaluacji sp. z o.o.
Krystyna Gutkowska Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
Aleksandra Lazar FoodForward
Zuzanna Szmyt Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Alicja Janasińska ABRAMCZYK Sp. z o.o.
Małgorzata Piwońska Piekarnia Piwoński

Program

Program

14.12.2021

10:00 - 10:20

Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości - wprowadzenie do okrągłego stołu

  • Paulina Zadura, Dyrektor Departamentu Analiz i Strategii, PARP

Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości  - najważniejsze wyniki I edycji badań

  • Adriana Skorupska, Koordynator projektu BBKL II, PARP
  • Anna Tarnawa, Kierownik Sekcji badań i strategii, PARP

10:20 - 11:15

Blok I: Zapotrzebowanie na stanowiska i zawody – czy system edukacji i branża sprosta wyzwaniom?

Zapotrzebowanie na pracowników w branży żywności wysokiej jakości  w badaniach BBKL

  • Dorota Micek, Centrum Ewaluacji i Analiz Polityk Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego

Dyskusja ekspercka: Zwiększone zapotrzebowanie na zawody rzemieślnicze oraz stanowiska związane z innowacyjnością i R&D – czy edukacja i branża jest gotowana na te potrzeby?

  • prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Animator Prac Rady Sektorowej, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
  • Alicja Janasińska, HR Manager, ABRAMCZYK Sp. z o.o.
  • Małgorzata Piwońska, Manager, Piekarnia Piwoński
  • dr inż. Zuzanna Szmyt, Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
  • Prowadzenie dyskusji: Monika Dawid–Sawicka, Ekspertka rynku pracy

 

11:15 - 12:15

Blok II: Największe wyzwania – co czeka branżę żywności wysokiej jakości?

Wyzwania dla branży w wynikach BBKL II

  • Małgorzata Leszczyńska, Ośrodek Ewaluacji, współautorka raportu z badań

Dyskusja ekspercka: Jak trendy  gospodarcze, technologiczne i społeczne będą wpływać na scenariusze rozwoju branży?

  • dr Jacek Czarnecki, Nestle Polska S.A., członek zarządu PFPŻ ZP, członek Sektorowej Rady ds. Kompetencji
  • dr inż. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, Przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji
  • Aleksandra Lazar, ekspertka rynku foodtech
  • Marta Kutyna-Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex
  • Małgorzata Leszczyńska, Ośrodek Ewaluacji, współautorka raportu z badań
  • Prowadzenie dyskusji: Monika Dawid–Sawicka, Ekspertka rynku pracy

 

 

 

12:15 - 12:20

Podsumowanie Okrągłego Stołu – Anna Tarnawa, Kierownik Sekcji badań i strategii, PARP

Brak możliwości zapisu.